Les pigues poden ser de diferents mides, formes i colors, depenent de la seva localització i mode d'aparició. No obstant això, solen ser rosats o marrons, plans o voluminosos i de forma ovalada. Poden estar aïllats o en grups.
El principal perill dels lunars és que es poden transformar en melanoma, un tipus de càncer de pell que pot tenir conseqüències serioses.
La revisió de lunars és fonamental. Si mai no te'ls ha revisat un dermatòleg, ho hauries de fer.
Si el dermatòleg et diu de revisar-te'ls periòdicament, és molt important que segueixis el consell.
La majoria de nevus només requereixen revisions dermatològiques periòdiques. Tot i això, hi ha ocasions en què es decideix treure lunars perquè tenen un aspecte irregular, la seva localització implica un difícil control o per qüestions estètiques
Els nevus displàsics o atípics són aquells que tenen una forma irregular, presenten més d'un color i tenen un diàmetre més gran de 6 mm (és a dir, són més grans que la goma d'un llapis). Són nevus que han de ser valorats i controlats per un dermatòleg, perquè hi ha el risc que es converteixin en lunars malignes o cancerígens.
La majoria de persones tenen lunars benignes a la pell i fins i tot en alguns casos en gran quantitat, podent comptar-se més de 100 nevus. Aquests lunars benignes usualment es troben a qualsevol zona corporal, fins i tot al cuir cabellut o els genitals. Encara que la majoria dels lunars comuns poden estar presents des del naixement, usualment apareixen més tard, en la infantesa.
Encara que els lunars comuns no són cancerígens, les persones que presenten més de 50 nevus tenen més risc de patir melanoma. L'augment del càncer de pell a la població fa necessari la creació d'equips mèdics experts en la revisió de pigues (screening cutani) i el diagnòstic precoç d'aquesta patologia. Les persones amb múltiples pigues han de fer un control de pigues freqüent, amb la periodicitat que dictarà el dermatòleg.
Els dermatòlegs són els metges experts en cirurgia cutània per treure lunars o qualsevol altra tumoració cutània. Gràcies a aquesta tècnica quirúrgica, s'elimina la piga de forma adequada, deixant la menor cicatriu possible.
El mapa de lunars o Body-Map Fotofinder utilitza la tecnologia de l'epiluminescència o dermatoscòpia digital per realitzar una exploració segura i eficaç de tots els lunars, taques i tumors de la pell. La dermatoscòpia permet diagnosticar lesions en fases inicials, fins i tot abans que l'exploració visual normal les pugui reconèixer.
El làser CO2 micro-ablatiu permet treure lunars berrugosos deixant una mínima o nul·la cicatriu.
Encara que es tracti de lesions cutànies inofensives, algunes poden causar molèsties, per exemple, els mol·luscs contagiosos en nens, els lunars berrugosos o les berrugues plantars.
Tant les taques, les pigues, les berrugues o lesions com la queratosi seborreica solen provocar també una incomoditat estètica.
El dermatòleg és el metge especialista per valorar qualsevol canvi a la pell i per treure berrugues, taques, lunars i lesions cutànies amb seguretat i eficàcia.
Les berrugues a les mans son una de les localitzacions més habituals. Tot i que acostumen a ser inofensives, les berrugues poden ocasionar molèsties, a més d'una incomoditat estètica. Treure les berrugues de les mans és la també la manera de prevenir la propagació de les lesions a altres parts del cos o a altres persones.
Les berrugues al coll solen ser fibromes tous o acrocordons que apareixen per predisposició genètica, canvis hormonals o sobrepès, entre altres causes. També s'ha associat l'aparició de berrugues al coll amb la diabetis mal controlada. Aquestes lesions no solen causar símptomes, però en estar en una zona de fregament, poden inflamar-se i molestar.
Les berrugues als peus solen aparèixer a la planta (berrugues plantars) o als dits. De vegades, quan hi ha una berruga al taló del peu o altres zones de suport, aquestes poden créixer cap a dins, sota un call. Les berrugues als peus poden provocar dolor i sensibilitat al caminar o estar dret. Eliminar les berrugues dels peus acaba amb aquestes molèsties.
La queratosi seborreica generalment apareix com un bony marró o negre al pit, les espatlles o l'esquena. Per això moltes vegades es descriguin com a berrugues al cos o berrugues corporals. També poden aparèixer a la cara. La seva aparença pot ser semblant a algunes lesions del càncer de pell, per la qual cosa sempre han de ser valorades per un dermatòleg. Tot i que no sol causar dolor, generalment es decideix eliminar la queratosi seborreica perquè molesta o s'irrita amb el frec de la roba, així com per raons estètiques.
Els lunars berrugosos reben aquest nom perquè es tracta d'un tipus de lunars en forma de berruga. Al principi, aquests lunars són com una piga, llisos i de color marró o negre. Tot i això, amb el pas del temps, aquests es tornen voluminosos. Encara que no representin un problema de salut, solen causar una important incomoditat estètica, a més de poder molestar amb el frec de la roba.
El melasma és un tipus de taca que pot ser de color marró clar o fosc i que apareix normalment a la cara. Aquest tipus de taques sol afectar dones joves i es relaciona la seva aparició amb exposició solar juntament amb factors hormonals. Per això solen aparèixer a l'embaràs, la lactància o amb l'ús d'anticonceptius hormonals.
El mol·lusc contagiós en nens és una infecció molt comuna que es caracteritza per l'aparició d'uns petits bonys a la pell, molt semblants a les berrugues. En general, no causen dolor, però poden picar, envermellir-se i inflamar-se. Tal com indica el seu nom, són molt contagiosos i de fàcil autoinoculació. El tractament per al mol·lusc contagiós en nens té com a objectiu acabar amb les molèsties que pot provocar, així com prevenir la propagació de les lesions a altres parts del cos o altres persones.
La pell pot presentar diferents tipus de quists. Des de quists més grans (quists epidermoides i quists sebacis o pilosos), fins a petits quists (quists de milia o millium). Els quists cutanis grans no solen ser dolorosos, tret que esclatin sota la pell, s'inflamin o s'infectin. Tot i així, és convenient eliminar els quists. Treure els quists de millium respon habitualment a una qüestió estètica, encara que també poden causar molèsties.
L'exposició solar provoca l'aparició de taques fosques a la pell, de color marró o negre. Es tracta de llentiscles solars o, com es coneixen popularment, taques del sol. Aquestes tendeixen a aparèixer a mesura que s'envelleix.
El mapa de lunars o Body-Map Fotofinder utilitza la tecnologia de l'epiluminescència o dermatoscòpia digital per realitzar una exploració segura i eficaç de tots els lunars, taques i tumors de la pell. La dermatoscòpia permet diagnosticar lesions en fases inicials, fins i tot abans que l'exploració visual normal les pugui reconèixer.
El làser Affinity QS és un potent làser molt eficaç en el tractament lesions pigmentades com a lunars i l'eliminació de tatuatges.
L'acné adult pot aparèixer un cop superats els vint anys d'edat i durar fins als 35 o els 40. A l'edat adulta, però, es tracta d'una patologia majoritàriament femenina.
L'acné juvenil, tant en nois com en noies, és el més habitual i persistent, a més que sol ser el més sever. Apareix entre els 12 i els 20 anys i afecta, sobretot, la zona T de la cara (front, nas i mentó), però també pot aparèixer al pit, espatlles i esquena. Té molta repercussió a l'autoestima dels adolescents. Fins i tot un acné lleu pot deixar cicatrius d'acné permanents.
La dermatitis seborreica, la dermatitis al·lèrgica i la dermatitis atòpica, així com la pell sensible, són causa de consulta al dermatòleg per la simptomatologia que produeixen i per l'afectació social associada.
Les marques d'acné són la seqüela principal d'aquesta afecció cutània. Aquestes cicatrius poden ser profundes i molt visibles, per la qual cosa solen produir una gran preocupació estètica. Eliminar les marques de l'acné és una inquietud freqüent, així com treure cicatrius que afecten la cara.
La rosàcia o l'acné rosàcia és una afecció de la pell que causa envermelliment i l'aparició de granets vermells i amb pus.
La Plataforma Nordlys de polsos curts en submilisegons permet tractar alteracions vasculars resistents i rosàcia, que fins ara únicament eren abordables amb altres tipus de làser.
El Làser Frax s'utilitza per a tractaments de marques d'acné i cicatrius, porus, arrugues i millora de la textura de la pell. La seva tecnologia permet obtenir millors resultats terapèutics que altres teràpia làser resurfacing, amb menys molèsties i menys envermelliment de la zona tractada. Mitjançant aquesta nova tecnologia es recupera el to i la textura de la pell.
Els peeling mèdics consisteixen en l'aplicació de substàncies com l'àcid salícilic i l'àcid glulicòlic sobre la pell per eliminar les lesions que pot tenir la pell: cicatrius, marques, taques, arrugues,...
La teràpia biofotònica, basada en les capacitats terapèutiques dels fotons de la llum, estimula els mecanismes de reparació naturals de la pell i suposa un avenç molt important en el tractament de l'acné i la rosàcia en produir una millora molt significativa de la terapèutica d'aquests problemes com un bon balanç entre seguretat i eficàcia. No només tracta la inflamació cutània, sinó que també millora les cicatrius que deixa al induir un augment en la producció de col·lagen.
És un dels tractaments més efectius per a l'acné. Tècnicament s'anomena isotretinoïna, però també se'l sol anomenar sovint roacutà, ja que va ser el primer nom comercial que va rebre. Cal ser precrit per especialista i fer seguiment analític per detectar ràpidament efectes secundaris. A les dones és important l'anticoncepció.
A IDERMA oferim una atenció especialitzada per a nens i adolescents amb qualsevol tipus de problema de la pell.
La Dermatologia Pediàtrica és una subespecialitat de la Dermatologia que es basa en l'estudi, la prevenció i el tractament de la salut i la constitució de la pell dels infants i adolescents.
La pell dels nens és diferent i requereix una atenció i uns tractaments especialitzats per curar totes les patologies.
Els angiomes són alteracions dels vasos sanguinis que es manifesten a la pell amb taques o protuberàncies vermelles. Es presenten al cap de poc temps de néixer, per la qual cosa popularment es coneixen també com a 'taques de naixement' i solen créixer durant el primer any de vida.
Les berrugues víriques també són comunes en els nens. Solen aparèixer a mans i peus, encara que poden fer-ho també a qualsevol part del cos.
La dermatitis atòpica o èczema atòpic es deu a una reacció de la pell similar a la d'una al·lèrgia, que fa que es produeixi una dermatitis (inflamació de la pell), que pot anar acompanyada de ferides, crostes degudes al rascat, i descamació. Actualment la dermatitis atòpica en nadons i nens és molt comú. De fet, es calcula que entre un 10% i un 20% dels nens espanyols tenen la pell atòpica. La majoria de persones deixa de patir-la quan entren a l'edat adulta, però pot ser una afecció crònica i recurrent.
Engloben totes aquelles reaccions inflamatòries que es produeixen a la pell quan aquesta entra en contacte amb certes substàncies irritants o a les quals s'és al·lèrgic/a. En els nadons és habitual la dermatitis del bolquer, per la humitat i el contacte amb l'orina o la femta.
Les infeccions per fongs són fàcilment contagioses a través del contacte pell amb pell, robes o objectes. És per això que són freqüents entre els nens. Aquestes infeccions poden produir envermelliment, picor i coïssor a la zona afectada, i de vegades, esquerdament i fissures a la pell.
Es tracta d'una infecció causada per un bacteri anomenat estafilococ aureus i és altament contagiosa. Sol provocar l'aparició de petites nafres o butllofes vermelloses similars a una canyella que rebenten i segreguen un fluid que forma crostes de color groc marronós.
Es tracta d'una infecció vírica molt contagiosa que afecta fins i tot de manera significativa els nens. Es pot transmetre's per contacte pell amb pell o mitjançant l'ús de tovalloles o altres objectes. Es caracteritza per l'aparició a la pell de petits embalums molt similars a les berrugues de color perlat. En general, no causen dolor, però poden produir picor o altres molèsties.
Els polls són habituals en els nens petits i solen causar una picor intensa a tot el cuir cabellut. Això fa que els nens no puguin deixar de gratar-se, fent-se de vegades ferides al cap, cosa que alhora augmenta les possibilitats que apareguin infeccions, granellades, crostes i supuracions.
El carcinoma es el cáncer de piel más frecuente y que suele tener un buen pronóstico. El melanoma es menos común, pero mucho más agresivo, sobre todo si no se detecta en fases iniciales.
La revisión de lunares y la piel en general es fundamental para conseguir un diagnóstico precoz de los carcinomas cutáneos, el melanoma y otros tipos de cáncer de piel.
Este tipo de lesiones son un indicador de daño solar. Suelen tratarse de lesiones de menos de 1 cm de diámetro y con una superficie escamosa o costrosa. Su localización más habitual es en cara, cuero cabelludo, manos y antebrazos. En un 5-10% de los casos, la queratosis actínica progresa a carcinoma escamoso.
Se trata de una lesión pre-cancerosa que afecta fundamentalmente al labio inferior. Consiste en lesiones blanquecinas y costrosas que se erosionan. En un 10-20% de los casos, progresa a carcinoma escamoso. Las personas fumadoras tienen un mayor riego de sufrir esta afección.
Es un tipo de cáncer de piel que aparece sobre todo en cara y cuello. Suele manifestarse en forma de lesiones con relieve de color rosado con bordes ‘perlados’, placas rojas y descamativas, placas rosadas o blanquecinas mal delimitadas y con aspecto de ‘cicatriz’ o heridas (úlceras) que no se curan. Es un cáncer agresivo localmente, pero raramente da lugar a metástasis.
Es un cáncer de las células de la epidermis (capa superior de la piel) más agresivo que el carcinoma basocelular. Aparece sobre todo en áreas expuestas al sol y, a menudo, sobre una lesión previa (queratosis actínicas). Se suele manifestar con lesiones rojizas, con costras o escamas en el centro, y tiene tendencia a ulcerarse. La metástasis es poco frecuente en el caso de los carcinomas escamosos.
Es un cáncer de piel agresivo y tiene tendencia a las metástasis. El diagnóstico precoz es vital para su evolución. Alrededor del 30% de los melanomas aparecen sobre un lunar previo, por lo que las revisiones de lunares por parte del dermatólogo son fundamentales. Sobre todo, en personas con múltiples lunares o nevus. También puede manifestarse como una mancha irregular que crece o un nódulo pigmentado. El melanoma puede aparecer en cualquier parte del cuerpo, también en las palmas de las manos, las plantas de los pies y las uñas.
Existen otros tipos de cáncer de piel, aunque son mucho menos frecuentes. Se trata del carcinoma de células de Merkel, sarcomas, el carcinoma de glándulas sebáceas, tumores adnexal de la piel o el linfoma cutáneo.
Una biopsia de piel es la extracción o extirpación de una pequeña porción de tejido cutáneo para poder examinarlo en el laboratorio. Se utiliza para diagnosticar o bien descartar alguna enfermedad.
La biopsia de ganglio centinela permite reducir la morbilidad en el tratamiento del melanoma y los problemas secundarios de cirugías más invasivas.
La cirugía micrográfica de Mohs es una técnica quirúrgica específica para el cáncer de piel mucho más precisa y eficaz que la cirugía convencional.
El mapa de lunares o Body-Map Fotofinder utiliza la tecnología de la epiluminiscencia o dermatoscopia digital para realizar una exploración segura y eficaz de todos los lunares, manchas y tumores de la piel. La dermatoscopia permite diagnosticar lesiones en fases iniciales incluso antes de que la exploración visual normal pueda reconocerlas.
La Terapia Fotodinámica permite tratar el acné, la rosácea, la piel envejecida o dañada por el sol, queratosis actínicas y carcinomas.
La criocirugía o crioterapia congela la lesión de la piel con nitrógeno líquido para eliminarla sin dañar la piel sana de su alrededor.
Las partes más afectadas por la hiperhidrosis son las manos, los pies, la cara, el trono, las axilas y la zona de las ingles.
La sudoración excesiva incrementa el riesgo de infecciones en la piel. Sin embargo, esta afección tiene sobre todo un impacto a nivel social y emocional.
Se trata de una hiperhidrosis o sudoración excesiva que tiene un componente genético. Suele manifestarse por primera vez en la pubertad. Afecta a una o varias partes del cuerpo y los episodios de sudoración excesiva suelen tener lugar durante el día.
Este tipo de hiperhidrosis o sudoración excesiva aparece debido a una enfermedad, el consumo de medicamentos o determinados tratamientos. Afecta a todas las partes del cuerpo y tiende a producirse durante la noche.
La toxina botulínica o bótox se utiliza para tratar arrugas o líneas de expresión, en tratamientos de rejuvenecimiento facial y la sudación excesiva.
IDERMA fue el primer centro de Catalunya en ofrecer tratamientos con lipoláser y por tanto somos los especialistas con la más amplia experiencia en este tipo de tratamientos.
La humedad, la temperatura y los fluidos corporales de esta área, junto con la yuxtaposición de los tractos urinario, gastrointestinal y genital son factores que predisponen a la aparición de afecciones de la piel o las mucosas.
El herpes genital se caracteriza por la erupción de pequeñas ampollas llenas de un fluido de color amarillo claro. Cuando estas ampollas se rompen, dejan llagas dolorosas que forman un costra. Otros síntomas de la infección son la fiebre, el malestar general, el dolor al orinar y la disminución del apetitio.
Las pápulas perladas se consideran una condición normal del pene. Son pequeños 'bultos' de entre 1 y 2 mm de diámetro que pueden estar acuminados o dispuestos en una forma anular. Pueden ser de color rosa, amarillo o de la misma tonalidad que la piel. Estas pápulas suelen disponerse en una o dos filas alrededor de la corona.
A menudo se refiere a la papilomatosis vestibular como la contrapartida femenina de las pápulas perladas en el pene. Se trata de una variante normal de la mucosa vestibular que se observa hasta en un 45% de las mujeres premenopáusicas y un 10% de las postmenopáusicas. Estas pápulas se localizan en la cara interna de los labios menores.
Se trata de la enfermedad de transmisión sexual más común. Está casi siempre relacionada a un tipo de Virus del Papiloma Humano (VPH) de bajo riesgo, pero algunos tipos se han asociado al cáncer vulvar y al cáncer de pene. Los condilomas o verrugas genitales suelen presentarse en forma de pápulas o pediculadas (con una estructura parecida a un tallo o tronco) y con una superficie irregular. Se pueden presentar en toda la mucosa anogenital y crecen progresivamente. En general, son asintomáticas, pero pueden causar picor, ardor o sangrado.
El liquen escleroso es un trastorno poco frecuente que provoca manchas blancas en la piel y hace que sea más delgada de lo normal. Las manchas también pueden ser violáceas y presentar telangiectasias, vesículas y erosiones en la superficie. Suele afectar la zona de los genitales y el ano.
Enfermedades cutáneas como el vitíligo, la psoriasis o el liquen plano también pueden manifestarse con lesiones en el área genital.
La dermatitis genital puede ser alérgica o irritativa y suele estar provocada por el uso de preservativos, espermaticidas, lubricantes o jabones, o bien por duchas vaginales o el consumo de ciertos medicamentos.
Más allá de los condilomas o verrugas anogenitales, existen enfermedades de transmisión sexual como el herpes o la sífilis que producen lesiones en el área genital.
Los condilomas pueden ser lesiones precursoras del cáncer de pene o vulvar. Asimismo, pueden aparecer carcinomas en el área genital, generalmente vulva, pene y/o prepucio. El melanoma también puede aparecer en las mucosas de la vulva, la vagina o el pene.
La criocirugía o crioterapia congela la lesión de la piel con nitrógeno líquido para eliminarla sin dañar la piel sana de su alrededor.
Las uñas pueden reflejar la presencia de muchas enfermedades: enfermedades exclusivamente ungueales, de enfermedades de la piel o de enfermedades sistémicas.
Las uñas pueden presentar manchas de coloración marrón clara a oscura y de forma longitudinal (línea). Pueden deberse a causas mecánicas, el consumo de ciertos fármacos, alteraciones endocrinológicas o pigmentación racial. Cuando la línea afecta a una sola uña suele estar producida por la presencia de un nevus (lunar). El melanoma en las uñas es poco frecuente, pero ante la aparición de una mancha de estas características hay que acudir siempre al dermatólogo.
La onicomicosis es la infección por hongos de la lámina ungueal o el lecho ungueal. Las uñas presentan deformación y decoloración amarillenta o blanquecina.
Enfermedades inflamatorias como la psoriasis o el liquen plano pueden manifestarse con lesiones en las uñas. La psoriasis ungueal puede puede incluir síntomas como hendiduras, crecimiento anormal de las uñas y decoloración. Estas también pueden 'aflojarse' y separarse del leche ungueal. En el liquen plano suele observarse un afinamiento de las uñas, la aparición de surcos o grietas, y/o la pérdida de ellas.
Las verrugas subungueales y periungueales se encuentran debajo o alrededor de las uñas de los dedos de las manos y de los pies.
Son hemorragias debajo de la uña producidas por traumatismos o microtraumatismos reiterados sobre la uña. Suele aparecer una mancha de color negruzco.
La paroniquia es una infección de la piel que hay alrededor de una uña de la mano o del pie. El área afectada se puede hinchar, enrojecer y doler, pudiéndose formar sobre ella una ampolla llena de pus o absceso.
Es la incrustación de la lámina ungueal en el pliegue lateral de piel de la misma.
Las anomalías genéticas de las uñas son raras y heterogéneas y pueden ocurrir de forma aislada o asociada a otras alteraciones de la piel, el pelo, los dientes o las glándulas sudoríparas.
Los tumores cancerosos en las uñas incluyen la enfermedad de Bowen (una forma precoz de cáncer de piel), el carcinoma de células escamosas y el melanoma maligno. Es fundamental acudir al dermatólogo si aparece una nada oscura en la uña.
Las aftas bucales o llagas son lesiones pequeñas y superficiales que aparecen en la mucosa oral. Estas aftas se caracterizan por tener una forma redonda u ovalada, bordes rojizos y un color blanquecino o amarillento en el centro.
Se trata de placas blancas de la mucosa oral que no se desprenden al frotar. Es importante encontrar la causa, ya que en ocasiones pueden ser una entidad premaligna.
Se trata de un trastorno pigmentario que provoca la destrucción de los melanocitos (las células que dan color a la piel) y que desencadena en el desarrollo de lesiones totalmente blancas. Las causas del vitíligo parecen ser multifactoriales y se suma la predisposición genética, factores autoinmunes y estrés en el melanocito. Las manchas blancas suelen aparecer simétricamente en ambos lados del cuerpo.
Aproximadamente la mitad de los pacientes con vitíligo comienzan en la infancia, con una leve predominancia femenina. En la mayoría de los casos de vitíligo infantil, las manchas blancas también aparecen de forma simétrica en ambos lados del cuerpo. Sin embargo, los pequeños tienen más posibiliedades de experimentar vitiligo segmentario. Este se caracteriza por la aparición de manchas blancas en una región específica y en un solo lado del cuerpo. Aunque es menos sensible a los tratamientos, el vitiligo segmentario suele aparecer solo por un tiempo breve y luego desaparece.
La hipomelanosis en gotas se caracteriza por la aparición de pequeñas manchas blancas y redondeadas en las áreas más expuestas al sol. Sobre todo, en brazos y piernas. Normalmente se notan más cuando la piel está bronceada. Aunque no causan molestias, son un síntoma de daño solar.
La pitiriasis alba es un tipo de dermatitis que se caracteriza por provocar la aparición de manchas blancas en la cara. Es una condición habitual en niños y adolescentes.
La pitiriasis versicolor es una infección frecuente, sobre todo entre los jóvenes, provocada por hongos. Esta afección se caracteriza por la aparición de manchas blancas que suelen ser pequeñas y redondas. No obstante, pero pueden unirse entre sí y aumentar su tamaño. Las lesiones suelen aparecer en la espalda, el pecho y la parte superior de los brazos y provocan descamación y un leve picor.
Otras enfermedades de la piel, no tan conocidas tienen un gran impacto en la calidad de vida de las personas que las padecen. Algunas de ellas tienen un origen genético, mientras que otras combinan factores genéticos y ambientales.
Es una una enfermedad de la piel causada por un ácaro que provoca picor, especialmente durante la noche, erupciones cutáneas, úlceras y líneas delgadas en la piel. Se transmite generalmente por el contacto piel con piel.
Se trata de una infección por hongos que afecta a la piel causando trastornos de pigmentación. Es una micosis crónica, leve, normalmente asintomática y no es contagiosa. Puede afectar a personas de cualquier edad, siendo más frecuente en adultos jóvenes. Se caracteriza por el desarrollo de manchas redondeadas de color café, rosado o blanco, levemente descamativas, en tronco y brazos.
Es una enfermedad infecciosa, presumiblemente de origen vírico, que afecta generalmente a adolescentes o adultos jóvenes y es ligeramente más frecuente entre los hombres. Suele inicarse con una única lesión en forma de placa anular con el borde descamativo en el tronco y que puede alcanzar varios centímetros de diámetro. Va seguida, al cabo de unos días, de la aparición de múltiples manchas y pápulas, de menor tamaño. Se distribuyen de manera simétrica, salpicadas por tronco, brazos y piernas.
Es una enfermedad cutánea que provoca que la piel se vuelva seca y escamosa, se engrose y pique. Es una patología de origen genético y relativamente común que comienza en la infancia y se mantiene a lo largo de la vida. Las lesiones son más frecuentes en las extremidades, especialmente en las piernas, pero también puede verse afectado el tronco.
Es una enfermedad inflamatoria crónica que se caracteriza por la aparición de pequeñas y dolorosas protuberancias debajo de la piel que se pueden abrir o formar túneles. Suele afectar a las áreas de roce como las axilas, las ingles, los glúteos y los senos. Es más frecuente en mujeres y suele manifestarse por primera vez en la pubertad.
Es una afección cutánea caracterizada por la aparición de pequeñas ampollas en las puntas y lados de los dedos de manos o pies, las palmas de las manos y las plantas de los pies. Las ampollas pueden picar, doler o no provocar ningún síntoma. Las causas de la dishidrosis son desconocidas, aunque parecen estar relacionadas con periodos de ansiedad y estrés. Puede aparecer en ambos sexos y a todas las edades.
El herpes zóster es una erupción en la piel debida a la reactivación del virus varicela zóster. La causa por la cual el virus se reactiva no está clara y la enfermedad puede afectar a cualquier persona y a cualquier edad. Es una enfermedad contagiosa. El primer síntoma generalmente es dolor, hormigueo o ardor en la zona del nervio afectado. Poco después aparecen la erupción y las ampollas, las cuales al romperse forman pequeñas úlceras. El herpes zóster puede causar también dolor abdominal, fiebre y escalofríos y malestar general.
La erisipela es una infección aguda y diseminada de la dermis, la capa intermedia de la piel, y los tejidos subcutáneos. Está causada, generalmente, por las bacterias estreptococos del grupo A y puede afectar a cualquier persona, aunque es más frecuente en niños y personas ancianas. Esta bacteria ataca la piel y el tejido celular subcutáneo, muchas veces aprovechándose de cortes o úlceras en la piel. La mayoría de veces la erisipela afecta las piernas, pero puede aparecer también en la cara. La zona infectada adquiere un color rojo intenso y está dura, inflamada y caliente. La erisipela puede ir acompañada de dolor en el área afectado, malestar general, escalofríos y fiebre.
La candidiasis afecta habitualmente las zonas húmedas y cálidas de la piel y las mucosas como las axilas, la boca, las uñas, el glande y la vagina. Los síntomas de está infección causada por el aumento desmedido de la población de hongos cándida, varían en función de la zona del cuerpo que se vea afectada. Cuando afecta la mucosa bucal, se suele manifestar con la presencia de placas blanquecinas de textura cremosa. En la mucosa genito-perianal los síntomas son enrojecimiento, hinchazón, picor y quemazón.
Una biopsia de piel es la extracción o extirpación de una pequeña porción de tejido cutáneo para poder examinarlo en el laboratorio. Se utiliza para diagnosticar o bien descartar alguna enfermedad.