La Plataforma Nordlys de pulsos cortos en sub-milisegundos permite tratar alteraciones vasculares resistentes y rosácea, que hasta el momento únicamente eran abordables con otros tipos de laser.
El Láser Frax se utiliza para tratamientos de marcas de acné y cicatrices, poros, arrugas y mejora de la textura de la piel. Su tecnología permite obtener mejores resultados terapéuticos que otras terapia laser resurfacing, con menos molestias y menos enrojecimiento de la zona tratada. Mediante esta novedosa tecnología se recupera el tono y la textura de la piel.
Los peeling médicos consisten en la aplicación de sustancias como el ácido salícilico y el ácido glicolico sobre la piel para eliminar lesiones como: marcas, cicatrices, manchas, arrugas,...
La terapia biofotónica, basada en las capacidades terapúticas de los fotones de la luz, que estimula los mecanismos de reparación naturales de la piel, supone un avance muy importante en el tratamiento del acné y la rosácea al producir una mejoría muy significativa de la terapéutica de estos problemas com un buen balance entre seguridad y eficacia. No solo trata la inflamación cutánea, sino que también mejora las cicatrices que deja porque induce un aumento en la producción de colágeno.
Es un de los tratamiento más efectices para el acné. Tecnicamente se llama isotretinoína, pero también se le suele llamar frecuentemente roacután, pues fue el primer nombre comercial que recibió. Requiere ser precrito por especialista y hacer seguimiento analítico para detectar rapidamente efectos secundarios. En las mujeres es importante la anticoncepción.
Irritación cutánea de la piel aparece cuando se observa una piel roja y adolorida, cuyas causas pueden ser múltiples.
Las dermatitis engloban todas las reacciones inflamatorias que se producen en la piel. Las más habituales son las dermatitis de contacto y la dermatitis atópica. Las dermatitis de contacto pueden clasificarse en dermatitis irritante y dermatitis alérgica.
La urticaria se manifiesta con la aparición de ronchas rojas en la piel que pican mucho y pueden provocar una sensación de ardor. Cuando la urticaria afecta a partes más profundas de la piel, las lesiones duelen más que pican, y esto se conoce como angioedema.
La psoriasis suele caracterizarse por la aparición de placas rojizas cubiertas de escamas de color plateado o blanco en la piel. Otros síntomas de psoriasis son los cambios en las uñas (psoriasis ungueal), la aparición de ‘caspa’ (psoriasis en cuero cabelludo) y/o el dolor articular.
Una biopsia de piel es la extracción o extirpación de una pequeña porción de tejido cutáneo para poder examinarlo en el laboratorio. Se utiliza para diagnosticar o bien descartar alguna enfermedad.
Las pruebas epicutáneas de alergia de la piel son un método eficaz para diagnosticar la causa o causas de las dermatitis de la piel de carácter alérgico
En IDERMA ofrecemos una atención especializada para niños y adolescentes con cualquier tipo de problema de la piel. La Dermatología pediátrica es una subespecialidad de la Dermatología que se basa en el estudio, prevención y tratamiento de la salud y la constitución de la piel de los niños y adolescentes. La piel de los niños es distinta y requiere una atención y unos tratamientos especializados para curar todas sus patologías.
Los angiomas son alteraciones de los vasos sanguíneos que se manifiestan en la piel con manchas o protuberancias rojas. Se presentan al poco tiempo de nacer, por lo que popularmente se conocen también como 'manchas de nacimiento' y suelen crecer durante el primer año de vida.
La dermatitis atópica o eczema atópico se debe a una reacción en la piel similar a la de una alergia, que hace que se produzca una dermatitis (inflamación de la piel), que puede ir acompañada de heridas, costras debidas al rascado, y descamación. Actualmente la dermatitis atópica en bebés y niños es muy común. De hecho, se calcula que entre un 10 y un 20% de los niños españoles tienen piel atópica. La mayoría de personas deja de padecerla cuando entran en la edad adulta, pero puede ser una afección crónica y recurrente.
Engloban todas aquellas reacciones inflamatorias que se producen en la piel cuando esta entra en contacto con ciertas sustancias irritantes o a las cuales se es alérgica. En los bebés es habitual la dermatitis del pañal, por la humedad y el contacto con la orina o las heces.
Las infecciones por hongos son fácilmente contagiosas a través del contacto piel con piel, ropas u objetos. Es por esta razón que son frecuentes entre los niños. Estas infecciones pueden producir enrojecimiento, picor y escozor en la zona afectada, y a veces, agrietamiento y fisuras en la piel.
Se trata de una infección causada por una bacteria llamada estafilococo aureus y es altamente contagiosa. Suele provocar la aparición de pequeñas llagas u ampollas rojizas similares a una espinilla que revientan y segregan un fluido que forma costras de color amarillo marronáceo.
Se trata de una infección vírica muy contagiosa que afecta hasta de forma significativa a los niños. Puede transmitirse por contacto piel con piel o mediante el uso de toallas u otros objetos. Se caracteriza por la aparición en la piel de pequeños ‘bultos’ muy similares a las verrugas de color perlado. Por lo general, no causan dolor, pero pueden producir picor u otras molestias.
Los piojos son habituales en los niños pequeños y suelen causar un picor intenso en todo el cuero cabelludo. Esto hace que los niños no puedan dejar de rascarse, haciéndose en ocasiones heridas en la cabeza, lo que a su vez aumenta las posibilidades de que aparezcan infecciones, sarpullidos, costras y supuraciones.
Las verrugas víricas también son comunes en los niños. Suelen aparecer en manos y pies, aunque pueden hacerlo también en cualquier parte del cuerpo.
El carcinoma es el cáncer de piel más frecuente y que suele tener un buen pronóstico. El melanoma es menos común, pero mucho más agresivo, sobre todo si no se detecta en fases iniciales.
La revisión de lunares y la piel en general es fundamental para conseguir un diagnóstico precoz de los carcinomas cutáneos, el melanoma y otros tipos de cáncer de piel.
Este tipo de lesiones son un indicador de daño solar. Suelen tratarse de lesiones de menos de 1 cm de diámetro y con una superficie escamosa o costrosa. Su localización más habitual es en cara, cuero cabelludo, manos y antebrazos. En un 5-10% de los casos, la queratosis actínica progresa a carcinoma escamoso.
Se trata de una lesión pre-cancerosa que afecta fundamentalmente al labio inferior. Consiste en lesiones blanquecinas y costrosas que se erosionan. En un 10-20% de los casos, progresa a carcinoma escamoso. Las personas fumadoras tienen un mayor riego de sufrir esta afección.
Es un tipo de cáncer de piel que aparece sobre todo en cara y cuello. Suele manifestarse en forma de lesiones con relieve de color rosado con bordes ‘perlados’, placas rojas y descamativas, placas rosadas o blanquecinas mal delimitadas y con aspecto de ‘cicatriz’ o heridas (úlceras) que no se curan. Es un cáncer agresivo localmente, pero raramente da lugar a metástasis.
Es un cáncer de las células de la epidermis (capa superior de la piel) más agresivo que el carcinoma basocelular. Aparece sobre todo en áreas expuestas al sol y, a menudo, sobre una lesión previa (queratosis actínicas). Se suele manifestar con lesiones rojizas, con costras o escamas en el centro, y tiene tendencia a ulcerarse. La metástasis es poco frecuente en el caso de los carcinomas escamosos.
Es un cáncer de piel agresivo y tiene tendencia a las metástasis. El diagnóstico precoz es vital para su evolución. Alrededor del 30% de los melanomas aparecen sobre un lunar previo, por lo que las revisiones de lunares por parte del dermatólogo son fundamentales. Sobre todo, en personas con múltiples lunares o nevus. También puede manifestarse como una mancha irregular que crece o un nódulo pigmentado. El melanoma puede aparecer en cualquier parte del cuerpo, también en las palmas de las manos, las plantas de los pies y las uñas.
Existen otros tipos de cáncer de piel, aunque son mucho menos frecuentes. Se trata del carcinoma de células de Merkel, sarcomas, el carcinoma de glándulas sebáceas, tumores adnexal de la piel o el linfoma cutáneo.
Una biopsia de piel es la extracción o extirpación de una pequeña porción de tejido cutáneo para poder examinarlo en el laboratorio. Se utiliza para diagnosticar o bien descartar alguna enfermedad.
La biopsia de ganglio centinela permite reducir la morbilidad en el tratamiento del melanoma y los problemas secundarios de cirugías más invasivas.
La cirugía micrográfica de Mohs es una técnica quirúrgica específica para el cáncer de piel mucho más precisa y eficaz que la cirugía convencional.
El mapa de lunares o Body-Map Fotofinder utiliza la tecnología de la epiluminiscencia o dermatoscopia digital para realizar una exploración segura y eficaz de todos los lunares, manchas y tumores de la piel. La dermatoscopia permite diagnosticar lesiones en fases iniciales incluso antes de que la exploración visual normal pueda reconocerlas.
La Terapia Fotodinámica permite tratar el acné, la rosácea, la piel envejecida o dañada por el sol, queratosis actínicas y carcinomas.
La criocirugía o crioterapia congela la lesión de la piel con nitrógeno líquido para eliminarla sin dañar la piel sana de su alrededor.
Les parts més afectades per la hiperhidrosi són les mans, els peus, la cara, el tron, les aixelles i la zona de les angonals.
La sudoració excessiva incrementa el risc d'infeccions a la pell.
Tot i això, aquesta afecció té sobretot un impacte a nivell social i emocional.
És una hiperhidrosi o sudoració excessiva que té un component genètic. Sol manifestar-se per primera vegada a la pubertat. Afecta una o diverses parts del cos i els episodis de sudoració excessiva solen tenir lloc durant el dia.
Aquest tipus d'hiperhidrosi o sudoració excessiva apareixen a causa d'una malaltia, el consum de medicaments o determinats tractaments. Afecta totes les parts del cos i tendeix a produir-se durant la nit.
La toxina botulínica o bòtox es fa servir per tractar arrugues o línies d'expressió, en tractaments de rejoveniment facial i de sudació excessiva.
IDERMA va ser el primer centre de Catalunya en oferir tractaments amb lipolàser i sent els especialistes amb més experiència en aquest tipus de tractaments.
La humitat, la temperatura i els fluids corporals d'aquesta àrea, juntament amb la juxtaposició dels tractes urinari, gastrointestinal i genital, són factors que predisposen a l'aparició d'afeccions de la pell o les mucoses,
Es tracta de la malaltia de transmissió sexual més comú. Està gairebé sempre relacionada amb un tipus de Virus del Papil·loma Humà (VPH) de baix risc, però alguns tipus s'han associat al càncer vulvar i al càncer de penis. Els condilomes o berrugues genitals solen presentar-se en forma de pàpules o pediculades (amb una estructura semblant a una tija o tronc) i amb una superfície irregular. Es poden presentar a tota la mucosa anogenital i creixen progressivament. En general, són asimptomàtiques, però poden causar picor, cremor o sagnat.
La dermatitis genital pot ésser al·lèrgica o irritativa i sol estar provocada per l'ús de preservatius, espermaticides, lubricants o sabons, o bé per dutxes vaginals o el consum de certs medicaments.
L'herpes genital es caracteritza per l'erupció de petites butllofes plenes d'un fluid de color groc clar. Quan aquestes butllofes es trenquen, deixen nafres doloroses que formen una crosta. Altres símptomes de la infecció són la febre, el malestar general, el dolor en orinar i la disminució de la gana.
Els condilomes poden ser lesions precursores del càncer de penis o vulvar. Així mateix, poden aparèixer carcinomes a l'àrea genital, generalment vulva, penis i/o prepuci. El melanoma també pot aparèixer a les mucoses de la vulva, la vagina o el penis.
El liquen esclerós és un trastorn poc freqüent que provoca taques blanques a la pell i fa que sigui més prima del normal. Les taques també poden ser violàcies i presentar telangiectàsies, vesícules i erosions a la superfície. Sol afectar la zona dels genitals i l'anus.
Malalties cutànies com el vitiligen, la psoriasi o el liquen pla també poden manifestar-se amb lesions a l'àrea genital.
Més enllà dels condilomes o berrugues anogenitals, hi ha malalties de transmissió sexual com l'herpes o la sífilis que produeixen lesions a l'àrea genital.
Sovint es refereix a la papil·lomatosi vestibular com la contrapartida femenina de les pàpules perlades al penis. Es tracta d'una variant normal de la mucosa vestibular que s'observa fins a un 45% de les dones premenopàusiques i un 10% de les postmenopàusiques. Aquestes pàpules es localitzen a la cara interna dels llavis menors.
Les pàpules perlades es consideren una condició normal del penis. Són petits embalums d'entre 1 i 2 mm de diàmetre que poden estar acuminats o disposats en una forma anular. Poden ser de color rosa, groc o de la mateixa tonalitat que la pell. Aquestes pàpules solen disposar-se en una o dues files al voltant de la corona
La criocirurgia o crioteràpia congela la lesió de la pell amb nitrogen líquid per eliminar-la sense fer malbé la pell sana del seu voltant.
Les ungles poden reflectir la presència de moltes malalties: malalties exclusivament unguials, de malalties de la pell o de malalties sistèmiques.
Són hemorràgies sota l'ungla produïdes per traumatismes o microtraumatismes reiterats sobre l'ungla. Sol aparèixer una taca de color negrós.
Les berrugues subungueals i periungueals es troben a sota o al voltant de les ungles dels dits de les mans i dels peus.
L'onicomicosi és la infecció per fongs de la làmina unguial o el llit unguial. Les ungles presenten deformació i decoloració groguenca o blanquinosa.
Les anomalies genètiques de les ungles són rares i heterogènies i poden ocórrer de forma aïllada o associada a altres alteracions de la pell, els cabells, les dents o les glàndules sudorípares.
Malalties inflamatòries com la psoriasi o el liquen pla poden manifestar-se amb lesions a les ungles. La psoriasi unguial pot incloure símptomes com a esquerdes, creixement anormal de les ungles i decoloració. Aquestes també poden 'afluixar-se' i separar-se de la llet unguial. Al liquen pla sol observar-se un afinament de les ungles, l'aparició de solcs o esquerdes, i/o la pèrdua d'elles.
Les ungles poden presentar taques de coloració (de marró clara a la fosca) i de forma longitudinal (línia). Poden deure's a causes mecàniques, el consum de certs fàrmacs, alteracions endocrinològiques o pigmentació racial. Quan la línia afecta una sola ungla sol estar produïda per la presència d'un nevus (lunar). El melanoma a les ungles és poc freqüent, però davant de l'aparició d'una taca d'aquestes característiques cal anar sempre al dermatòleg.
Els tumors cancerosos a les ungles inclouen la malaltia de Bowen (una forma precoç de càncer de pell), el carcinoma de cèl·lules escamoses i el melanoma maligne. És fonamental acudir al dermatòleg si apareix una taca fosca a l'ungla.
La paroníquia és una infecció de la pell que hi ha al voltant d'una ungla de la mà o del peu. L'àrea afectada es pot inflar, envermellir i fer mal, podent-se formar sobre ella una ampolla plena de pus o abscés.
És la incrustació de la làmina unguial al plec lateral de pell de la mateixa.
Les aftes bucals o nafres són lesions petites i superficials que apareixen a la mucosa oral. Aquestes aftes es caracteritzen per tenir una forma rodona o ovalada, vores vermelloses i un color blanquinós o groguenc al centre.
Es tracta de plaques blanques de la mucosa oral que no es desprenen en fregar. És important trobar-ne la causa, ja que de vegades poden ser una entitat premaligna.
Es tracta d'un trastorn pigmentari que provoca la destrucció dels melanòcits (les cèl·lules que donen color a la pell) i que desencadena en el desenvolupament de lesions totalment blanques. Les causes del vitiligen semblen ser multifactorials i se suma la predisposició genètica, factors autoimmunes i estrès en el melanòcit. Les taques blanques solen aparèixer simètricament a banda i banda del cos.
La pitiriasi versicolor és una infecció freqüent, sobretot entre els joves, provocada per fongs. Aquesta afecció es caracteritza per l'aparició de taques blanques que solen ser petites i rodones. No obstant això, però, poden unir-se entre si i augmentar-ne la mida. Les lesions solen aparèixer a l'esquena, el pit i la part superior dels braços i provoquen descamació i una lleu picor.
La pitiriasi alba és un tipus de dermatitis que es caracteritza per provocar l'aparició de taques blanques a la cara. És una condició habitual en nens i adolescents.
La hipomelanosi en gotes es caracteritza per l'aparició de petites taques blanques i arrodonides a les àrees més exposades al sol. Sobretot, als braços i les cames. Normalment es noten més quan la pell està bronzejada. Tot i que no causen molèsties, són un símptoma de dany solar.
Aproximadament la meitat dels pacients amb vitiligen comencen a la infància, amb una lleu predominància femenina. En la majoria dels casos de vitiligen infantil, les taques blanques també apareixen de forma simètrica a banda i banda del cos. No obstant això, els petits tenen més possibilitats d'experimentar vitiligen segmentari. Aquest es caracteritza per l'aparició de taques blanques a una regió específica i en un sol costat del cos. Encara que és menys sensible al tractament, el vitiligen segmentari sol aparèixer només per un temps breu i després desapareix.
La candidiasi afecta habitualment a les zones humides i càlides de la pell i les mucoses (com les aixelles, la boca, les ungles, el gland i la vagina). Els símptomes d'aquesta infecció causada per l'augment desmesurat de la població de fongs càndida, varien en funció de la zona del cos que es vegi afectada. Quan afecta la mucosa bucal, se sol manifestar amb la presència de plaques blanquinoses de textura cremosa. A la mucosa genito-perianal els símptomes són envermelliment, inflor, picor i cremor.
És una afecció cutània caracteritzada per l'aparició de petites butllofes a les puntes i costats dels dits de mans o peus, els palmells de les mans i les plantes dels peus. Les butllofes poden picar, fer mal o no provocar cap símptoma. Les causes de la dishidrosi són desconegudes, encara que semblen relacionades amb períodes d'ansietat i estrès. Pot aparèixer en tots dos sexes i a totes les edats.
L'erisipel·la és una infecció aguda i disseminada de la dermis, la capa intermèdia de la pell, i els teixits subcutanis. Està causada, generalment, pels bacteris estreptococs del grup A i pot afectar qualsevol persona, encara que és més freqüent en nens i persones grans. Aquest bacteri ataca la pell i el teixit cel·lular subcutani, moltes vegades aprofitant-se de talls o úlceres a la pell. La majoria de vegades l'erisipel·la afecta les cames, però pot aparèixer també a la cara. La zona infectada adquireix un color vermell intens i és dura, inflamada i calenta. L'erisipel·la pot anar acompanyada de dolor a l'àrea afectada, malestar general, calfreds i febre.
L'herpes zòster és una erupció a la pell deguda a la reactivació del virus varicel·la zòster. La causa per la qual el virus es reactiva no és clara i la malaltia pot afectar qualsevol persona i qualsevol edat. És una malaltia contagiosa. El primer símptoma generalment és dolor, formigueig o ardor a la zona del nervi afectat. Poc després apareixen l'erupció i les butllofes, les quals es trenquen formant petites úlceres. L'herpes zòster pot causar també dolor abdominal, febre i calfreds i malestar general.
És una malaltia inflamatòria crònica que es caracteritza per l'aparició de petites i doloroses protuberàncies sota la pell que es poden obrir o formar túnels. Sol afectar les àrees de fregament com les aixelles, les engonals, els glutis i els pits. És més freqüent en dones i sol manifestar-se per primera vegada a la pubertat.
És una malaltia cutània que fa que la pell es torni seca i escamosa, s'engruixi i piqui. És una patologia d'origen genètic, relativament comú, que comença a la infància i es manté al llarg de la vida. Les lesions són més freqüents a les extremitats, especialment a les cames, però també es pot veure afectat el tronc.
És una malaltia infecciosa, presumiblement d'origen víric, que afecta generalment adolescents o adults joves i és lleugerament més freqüent entre els homes. Sol iniciar-se amb una única lesió en forma de placa anul·lar amb la vora descamativa al tronc i que pot assolir diversos centímetres de diàmetre. Va seguida, al cap d'uns dies, de l'aparició de múltiples taques i pàpules més petites. Es distribueixen de manera simètrica, esquitxades per tronc, braços i cames.
Es tracta d'una infecció per fongs que afecta la pell causant trastorns de pigmentació. És una micosi crònica, lleu, normalment asimptomàtica i no és contagiosa. Pot afectar persones de qualsevol edat, i és més freqüent en adults joves. Es caracteritza pel desenvolupament de taques arrodonides de color cafè, rosat o blanc, lleument descamatives en tronc i braços.
És una malaltia de la pell causada per un àcar que provoca picor, especialment durant la nit, erupcions cutànies, úlceres i línies primes a la pell. Es transmet generalment pel contacte pell amb pell.